Beszámolók a nagyvilágból

Beszámoló utazásaimról Spanyolországból, Olaszországból, Mexikóból, Portugáliából, Svédországból, Norvégiából, Lettországból és Észtországból, és a többi...

Látogatók

Friss megjegyzések

Ajánlott olvasmány

Ez rólam is szól (munkatársnőm írta) Mexikói kalandok
Svéd blogok
evergo.blogol.hu
psycho.blog.hu
Itt az egyik történet velem esett meg joemberek.blog.hu
Végül egy gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott, vicces, szarkasztikus leírás mindenféle népről:
gyuloltellensegeink.blog.hu

Úti beszámoló finn rokonainktól

2012.04.15. 10:04 HZ

    2012-ben első vevőhöz történő utam a kemény finn néphez vezetett, amely egymagában megállította a szovjeteket 39-40-ben, erre méltán büszkék is a mai napig. Február legvége volt, otthon már a havat is elfelejtettük, itt pedig a repülőtér buszmegállói tetején méteres, jéggé fagyott hó, csikorgó hideg emlékeztetett: itt még a tél az úr. A finn nyelv így hangzik: "ekkomakko raikönen hakkinek makkakuppimokkoko tuuppolainnenitti". Ahogy az ember hallgatja, másra sem tud gondolni, hogy mennyire "hasonlít" a magyarra, ahogy nyelvtani olvasmányaimból emlékszem, ha halkan beszélnek, "azt is hiheti az ember, otthon van". Az ország a kissebségek kezelésének Mekkája. Hat, azaz 6% svéd miatt az egész ország kétnyelvű. Kvízkérdés: mely országokban él 6%-ot meghaladó kisebbség, (eseleg regionálisan többség), ahol boldogok lennének ilyen nyelvi jogokkal?. Finnország rendkívül biztonságos lehet, mindenütt hét-nyolcéves forma gyermekek buszoznak egyedül, mint gyermekkoromban otthon, amikor a 8 éves nővérem vitt el óvodába busszal. Az első napokban továbbra is elképesztő hideg volt, és esett még 15 cm hó, ahogy a helyiek mondták, az én köszöntésemre. Az árak horrorisztikusak: a buszjegy (igaz, elhagyta a városhatárt) 2000 forint, a vonat is hasonló árú. Viszont a jegyet nem kell elővételben megvenni, egy bizonyos kocsiban kártyával is lehet fizetni, a kocsi helye jelölve van a peronon. Amúgy a hó mennyisége olyan hatalmas, hogy hólerekó telepek vannak, és az újság hátulján van egy rovat, amely ennek magasságát méri, mint nálunk a Balaton vízállása: júniusban még több méter magasan áll itt a jéggé fagyott hó. A belvárosban az utcák egy része fűtött: bizonyos helyeken a távfűtés szigetelése vékonyított, így a hóesés után 1-2 nappal száraz az utca. (hóesés közben pedig rendkívül latyakos). Az utcán nem ritka a svéd beszéd, minden felirat, buszmegálló is kétnyelvű. Az épületek alapján nem tagadhatják le, hogy többszáz éven át a svédek fennhatósága alatt éltek, ránézésre Svédországnak tűnik, csak a svéden kívül a "hakkopikuuliaaiinen" féle feliratok árulják el: ez egy másik ország.
    Március elsején aztán varázsütésre megjött a tavasz: éjjelente fagyott, de nappalonként hatalmas olvadások voltak. Mire hazafelé mentem, itt-ott már kilátszott a barna, hónapokon át a hó alatt senyvedő fű. Hazafelé olyan történt velem, ami eddig sosem: elvesztettem az útlevelem, és a jogosítványommal kellett igazolnom magam. Otthon új útlevelet csináltattam (elvesztés miatt kétszeres díj), majd szépen vártam az elkészültére, mely elvileg 30 nap, gyakorlatilag 3 hét. 3 hét elteltével kiderült, hogy 3 napon belül el kell utaznom Ázsiába, az útlevél pedig még sehol sem volt az okmányiroda tájékoztatása szerint. Így fel kellett mennem két nap alatt kétszer a Pestre a Visegrádi utcába a Központi Okmányirodába, kifizettem + 29 000 forintot, így meglett 1 nap alatt, összesen potom 44 ezer forintért. Aztán kiderült, hogy 2 héttel később megyek, így meglett volna sima úton is. Tanulság: a schengen országokba NEM SZABAD útlevéllel menni, személyit kell vinni csak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr84440484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása