Beszámolók a nagyvilágból

Beszámoló utazásaimról Spanyolországból, Olaszországból, Mexikóból, Portugáliából, Svédországból, Norvégiából, Lettországból és Észtországból, és a többi...

Látogatók

Friss megjegyzések

Ajánlott olvasmány

Ez rólam is szól (munkatársnőm írta) Mexikói kalandok
Svéd blogok
evergo.blogol.hu
psycho.blog.hu
Itt az egyik történet velem esett meg joemberek.blog.hu
Végül egy gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott, vicces, szarkasztikus leírás mindenféle népről:
gyuloltellensegeink.blog.hu

Stockholm III.

2008.06.30. 09:22 HZ

    Múlt hét szombaton elmentünk az IKEÁba. Mint kiderült, rossz idő esetén ez általános program, a hatalmas parkoló színültig volt, a bent hömpölygő áradat pedig az Mekkai zarándoklatkor egymást halálra taposó embertömegre emlékeztetett. Ennek ellenére, a pénztáraknál a sor igen rövid volt, hiszen ellentétben az otthoni divattal, itt nem csak minden ötödik pénztár volt nyitva.
    Az idő változékony, de eddig egyetlen egyszer kezdett pont akkor zuhogni, amikor épp biciklin ültem. Akkor is épp akkor, amikor egy terasz közelében jártam, így oda be tudtam húzódni.
    Elérkezett itt is a helyi eper szezonja. Korábban itt is az ízetlen, éretlenül leszedett spanyol eper volt kapható. A helyben termett fajta nagyon finom, ízletes, a kislányom is nagyon szereti, felvette a szótárába (ez nála még nagy dolog) epi néven. Egyetlen egyszer jártuk csak meg, amikor bizalmat nem gerjesztő kinézetű arab piacosok félig rohadt epret sóztak ránk.
   A héten összeakadtunk megint egy helyi magyarral: itt kutat ösztöndíjjal, doktorandusz. Meg is hívtuk vacsorázni, jót beszélgettünk. Nagy örömünkre a közelünkbe költözött egy magyar feleség. Orsi és svéd férje, Petter alkotta pár, kislányommal egykorú gyermekükkel, Grétivel. Akárhová megyünk, mindig összefutunk velük. Ha sétálni megyünk, ők is pont sétálnak, ha biciklizni indulunk, ők épp akkor érnek haza. Egy oviba járnak majd a lányok, reméljük jó barátok lesznek. Már voltunk náluk „fiká“-zni, ami nem valami gusztustalan dolog, svédül a fika édességevős kávés beszélgetés.
    A kislányom játszótérmániás lett: Reggel felkelvén egyből elkezdi: Menni! Menni! A kérdésre, hova, a válasz: „Csussz“.


    A cégemnek van egy nagy hibája: már irracionális mértékben szeret spórolni. Az, hogy a nemzetközi hívásokat Skypon kell bonyolítani, az racionális és követendő. Az, azonban, hogy legfejebb annyi pénzt hajlandó fizetni, amennyiért a programozókon kívül csak kezdő, vagy éppenséggel diploma előtt 1-2 évvel állók hajlandóak munkába állni, a folyamatok általánosságára rányomja a bélyegét. Ezek az emberek lehetnek bármilyen kedvesek, de tapasztalatlanságuk miatt sokszor feladatukat is rosszul végzik. Például: pénteken kikapcsolták az internetet az albérletben, mert az egyébként nagyon kedves, frissen végzett iráni könyvelőleány rosszul fizette be (gondolom nem tűntette fel a vevőazonosítót). Ez egyébként igen kedves figyelmesség volt a szolgáltatótól: péntek délután lekapcsolni, nehogy véletlenül másnapra el tudjuk intézni. Akik pedig 2-3 évet eltöltenek a cégnél, és saját programunkat már többé kevésbé jól ismerik, többnyire olyan nagyképű arckifejezéssel, és hozzáállással járnak-kelnek, mintha 16 cégnél, 30 év élettapasztalata lenne mögöttük, valójában pedig a király meztelen: csak itt dolgoztak, sehol máshol, és 24 éves kisgyermekek. VÁÁÁÁÁ! Ugyanakkor ellentétben korábbi munkahelyeimmel, nem soha senki által megnézett dokumentációval kell töltenem a munkaidőm jó részét, és rugalmasabb a munkaidő is. Mégis, sokszor azt hiszem, nem innen megyek majd nyugdíjba.
    Ha elfogadtok egy jó tanácsot, nem vesztek HP laptopot. Először, 1 év pár hónap után, a garancia lejártát követően meghalt az akkumulátor. Nemsokára megszakadt a vezeték az áram betápnál, majd a buhera javítás (az igazi az 100 ezer Ft fölött lett volna, alaplapcserével (!)) nem volt tartós. Mindezek tetejére még a winchester is elszállt. A HP a laptopok Peugeotja/Renaultja. Biztos van kivétel, de általában nem sokat ér.
  Most vasárnap Kata kitalálta, hogy kora reggel megfőzi az ebédet, melegen elcsomagoljuk, és valamelyik tó partján költjük el. Így is tettünk, néhány perc biciklizés után erdőbe, annak mélyén tavacskához értünk, partján kacsáktól körülvéve ebédeltünk, majd kis napozás (10 perc után égetett a nadrágunk) után hazamentünk pihenni, részemről alig várva a hétfői munkakezdést. Ezt egyébként általánosíthatjuk Stockholmra: bármely irányban elindulva egyenesen, előbb utóbb erdőt találunk és tavat.
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr79545557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evergo · http://evergo.blogol.hu 2008.06.30. 14:40:08

Na, egyre jobb kedvvel mesélsz, ez jó. Irigyellek benneteket, hogy vannak köröttetek magyarok. Itt sajna nem nagy a felhozatal :)

A munkahelyen tapasztalható töketlenkedés idönként valóban nagyon zavaró tud lenni, nálunk most átszervezés, ágyszámleépítés van és elég fura módon teszik, svéd kolléga panaszkodott nekem hogy teljesen kivan, mer meglévő és eddig jól funkcionáló létesítményeket akarnak bedarálni, ami senkinek nem jó. Ismerős ez a módszer valahonnan, ugye? :)
Apropó, szolgáltatók. Kezdem végre rászocializálni, akit lehet, hogy ne negyedévente küldjenek valami vaskos számlát amitől lefejelem a hűtőajtót, hanem pl havonta, úgy barátságosabb. Talán műxik a rendszer.

Mint szakembert kérdezlek, ugyanis épp laptopvásárlásban töröm a fejem. Milyet vegyek, mert HP azt nem javasoltad. Ami jó is, nem is drága... Itt gondoltam megvenni és a teliától akarok beujítani mobilinternetet, mert otthon anyuéknál nincs net, amikor szabira megyek nem tudnám használni másképp. Javaslat? Télleg, ha itteni téliás (vmi 3G-s)mobilinternetem van, akkor azt Magyarországon drágába kerül használni vagy hogy van ez? Megnlztem a telia honlapját, de nem találtam rá választ.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.06.30. 14:49:50

Hát köszönöm a szakember megtisztelő címet, de sajnos nem vagyok az számítógép hardverek esetén :). HP-val én jól megszívtam, de ha pl. 3 év garanciát kapsz rá, akkor olcsón megveheted azt is. Én hazamegyek szabadságra, és valószínűleg Albacomp, fehérvári gyártmányt veszek, éljen a magyar ipar. Egy barátom ajánlotta Asust és Dellt. A mobilinternettel kapcsolatban nincs tapasztalatom, de szerintem piszok drága lehet rá a Roaming, tehát filmletöltést nem ajánlanék.

Pixell 2008.07.03. 01:21:23

Igen, én is HP-t vettem úgy másfél éve, azóta is szenvedek vele. Az elején háromszor küldtem vissza javításra, ha jól emlékszem, most egyelőre még működik, bár zúg, mint a porszívó, homályos a képe és sokszor belassul (2G memóriával - de ez lehet, hogy a Vista miatt van). Szóval soha többet HP-t!

Különben minden jót, és minél boldogabb hétköz- és egyéb napokat Svédországban! :-)

Szabolcs 2008.07.13. 22:03:30

Albacompnal sokkal silanyabb notebookot nem tudnal venni (magyar ipar ide vagy oda). Ha notebookot akarsz venni akkor dell, lenovo, acer, asus erdemes venni. (applet is ha megtudod fizetni).
En azt tapasztaltam, hogy 1-2 eves notebookon jobban mukodik a Vista az ujabbaknal szinte mindig vannak driver gondok. Persze en leginkabb melora hasznalom a lapost, tehat nem tudom mi a helyzet a "jatekos" cuccokkal.
süti beállítások módosítása