Beszámolók a nagyvilágból

Beszámoló utazásaimról Spanyolországból, Olaszországból, Mexikóból, Portugáliából, Svédországból, Norvégiából, Lettországból és Észtországból, és a többi...

Látogatók

Friss megjegyzések

Ajánlott olvasmány

Ez rólam is szól (munkatársnőm írta) Mexikói kalandok
Svéd blogok
evergo.blogol.hu
psycho.blog.hu
Itt az egyik történet velem esett meg joemberek.blog.hu
Végül egy gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott, vicces, szarkasztikus leírás mindenféle népről:
gyuloltellensegeink.blog.hu

Stockholm XIII.

2008.10.20. 21:10 HZ

     Végre eldőlt, hogy kirúgnak-e. miután bejelentem, hogy haza kell mennünk második gyermekem születése miatt. A következőben állapodtunk meg: hazamegyek a gyermek 1 éves koráig, havi 1 hetet kell külföldön, nagyrészt Svédországban töltenem ez idő alatt. Utána meg meglátjuk, hogyan alakul. Összesen 17-en szavaztatok, 9-etek szerint kirúgtak volna, nyolcatok szerint nem. Ők nyolcan svéd csokoládét nyertek, ha jelentkeznek nálam,  eljuttatom hozzájuk. Ez azt jelenti, mostanában kevesebb olvasnivalóval kell, hogy terheljem megfáradt olvasóközönségem.
     Svédországban tényleg négy, egyenlő hosszú évszak van. Otthon az utóbbi tíz évben az ősz 3/4 vénasszonyok nyara és 1/4 ősz, itt folyamatosan "ősz" van. Vettünk is csizmákat, az első napokban folyton az "úcsizmát" akarta hordani kislányom. Persze a hűvös idő sokszor gyermeknáthával jön sajnos, természetesen nálunk is így történt.
     Kiderült, a nemrég megismert erdélyi fiatalok, Kriszti és János is gyermeket várnak. Majd meglátogatjuk őket, ha megszületik a kicsi. Mostanában többször találkoztunk velük, kislányom megszerette őket, "Tiszti" és "Janos" néven hívja őket. Kislányom kedvenc majma elveszett, ha ráterelődik a szó, akkor "Majom paff"-sóhajtással fejezi ki, hogy elveszett. Ismét elmentünk a magyar házba a gyermekfoglalkozásra, ezúttal répa bocit és krumpli bambit készítettünk.
    A munkahelyemen kaptam egy tanoncot az utolsó másfél stockholmi hónapomra Vietnámból. Már érkezése is fergeteges volt: pénteken tudtuk meg, hogy 2 hónapos vendégünk jön, és én nyertem meg a reptéri fogadás szerepét. A hosszú repülőúton törvényszerűen lekéste a rendkívül rövid csatlakozást, amiről telefonszámok nélkül nem tudott senkit értesíteni. Így több, mint 5 lebilincselően izgalmas órát tölthettem a repülőtéren. (Mire ugyanis kiderítettem, hogy a következő géppel érkezik, már nem tudtam volna megfordulni) Megfigyeltem, hogy az érkező túristák könnyen azt hihetik, hogy észak-afrikába érkeztek, ugyanis a repülőtéri vendégre váró taxisok kerek 100%-a arab. Ki turbános, ki szolid ruhájú, de mind arab. Miután végre megjött, kiderült, hogy nem tisztázott sem a napidíja, sem az étkeztetése, és összesen 100 euró készpénz van nála. Végül ezek megoldódtak, van azonban egy megoldatlan: az ő tipikus ázsiai angolját (work="VOK" stb.) még csak megértjük, de ő egy kukkot sem ért abból, amit én mondok. Pedig én nagyon magyaros kiejtéssel beszélek, minden betűt kimondva, így senkivel nem találkoztam eddig, aki ne értene. Így le is tettem róla, hogy csak úgy beszélgessek vele, inkább hagyom, ő beszéljen. Tetszik neki, hogy a fákon a levelek sárga-piros-barna színekben pompáznak. Elmondta, vietnámban mindenki motorozik. Mivel az ő felfogása szerint télre hozott ruhája körülbelül +8 fokig alkalmas, a főnök elküldte csizmát venni egyik kolléganőmmel :).

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr94723746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kissorsi 2008.10.20. 22:27:56

Szia!

Én voltam az egyik, aki jól szavazott. A csoki ráér, de örülök, hogy megtarthattad az állásod, a gyerekekhez pedig gratulálok. Úgy néz ki nagyjából váltjuk egymást Stockholmban, mert ha minden igaz mi tavasszal fogunk kiköltözni, az akkor már fél éves babánkkal. Lehet, hogy majd megkereslek, hogy ha nem gond, gyermekorvos stb. ügyben. Előre is köszönöm.
Addig is minden jót nektek!

Orsi

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.10.20. 22:39:15

A csoki nem ér rá, mert a csoki az finom :) Még van 7 kiadó hely.

Beuci 2008.10.21. 04:45:54

Ha szavaztam volna (bocs eppen szabin voltam, igy nem ertem ra szavazni ;) ...de ha szavaztam volna, akkor nyertem volna en is egy csokit...es ezt most nem a csokiert mondom :)
Kosziiiiiiiiii a nagyithato (ezuttal mostmar lathato ) kepekert! Hu, de gyonyoru csemetetek van! (eddig csak sejtettem a rossz kepekbol:), mostmar biztos)
Szerintem munka nelkul is lesz mirol irnod, es el is varom, mostmar hianyozna, resze a napi eletemnek :)
pusz,
Bea

Reka 2008.10.21. 09:29:15

Nyertem! Valamint csatlakozva Beucihoz, tenyleg ne hagyd abba a blogot, alig varom a folytatasokat!

Szekeres Zsuzsi 2008.10.21. 10:01:29

Jónapot, jónapot!!!
Nagyon örülök, hogy már a második bébiteket várjátok! Gratulálok.
annak is örülök, hogy sikerült így megoldani a munkát!
Szavaztam én is, de bevallom, már nem emlékszem, hogy mire, meg amúgy is fogyózom:)), úgyhogy a csokit felajánlom a köznek!
Vigyázzatok Magatokra, puszi mindenkinek!
Zs

evergo 2008.10.21. 10:16:39

Na úgy látom, azért rendeződtek a dolgaitok. Sok szerencsét otthon és wellcome back :) Gratula a második babához is! Zsolt

kissorsi 2008.10.21. 12:04:36

Oké, meggyőztél a csoki felől:)! Hogy tervezed az átadás-átvételt?
Orsi

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.10.21. 14:00:13

Mindenki, aki csokit nyert, adja meg az otthoni vagy munkahelyi címét, és eljuttatom hozzá mindenképpen (személyesen vagy postán). Még ha a Beának jóvá is írom, akkor is van vagy 5 fennmaradó. A címek mehetnek a zoltan.hamori@traconed.hu emailcímre, nem kell ide kitenni :)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.10.26. 12:06:03

Orsi!
Gyerekgyógyászra itt ne számits, legalábbis nem úgy mint otthon. Nincs ugyanis gyermek körzeti ellátás. Vårdcentral-ok ( körzeti rendelők )vannak, általános orvosokkal, sokszor nem is szakrorvosok. Elég gyakran cscerélödnek is. A felnötteknek és gyerekeknek ugyanaz az orvosa.
Gyerkgyógyászhoz tovább csak akkor küldik, ha valami komplikáció van.
Ne4m is túl könnyű bejutni a körzeti rendelőbe. A svéd szabályok szerint 24 órán belül kapcsolatba kell tudnod kerülnöd az alapellátással, de ez legtöbbször csak egy telefon.
7 napon belül kell időpontot kapjál. Az első szűrő a növér, nem is biztos hogy továbbjutsz orvoshoz. Van egy belépő vizsgálat( CRP és strepto B gyors teszt) Ha ez negativ már húzhatsz is haza, jótanáccsal elátva, pl.
adjál lázcsillapítót ha lázas.
Olyan fajta védőnői hálozat sincs mint otthon.
Védőltások nagyjából ugyanazok mint otthon, de nem kötelezőek( lagalabb haza viheted a saját orvosotokhoz). Nem mindent ugyanabban az életkorban adnak, jobb folytatni az otthoni szisztemát. Otthon csak orvos adhat védőoltást a törvények szerint, mert bármimor felléphet valami hirtelen szövődmény. Itt nővérek oltanak.
Antibiotikumot csak a legritkább esetben adnak ( orvosként mondom, hogy túl ritkán). Ebben is átestek a ló túloldalára.
Szóval érdemes megtartani az otthoni TB jogosultságot, érvényes TAJ kártyát. 6000 FT/ hó, az kb 200 Kr , itteni fizetésekhez képest ez nem sok. MIvel nem lehet 2 EU országban is teljeskörű biztositásod, nem kell megmondani hogy külföldre mentek, csak annyit, hogy fizetésnélküli szabi miatt magad akarod fizetni a tb. járulékot.
Itt biztositott lesz az egész család.
Nem elriasztani akarlak, de jobb ha felkészül az ember. Én jól meglepődtem amikor kiköltöztünk 3 gyerekkel és evvel találtam magam szemben.
Mi félévente hazautazunk,olyankor mindig elmegyek a 3 gyerekkel a házi- gyerekgyógyászunkhoz, egy időszakos ellenőrzésre.
Lassan 3 éve vagyunk itt, de eddig még senki nem szólította a gyerekeimet sehova, sem egy első vizsgálat, sem időszakos elleneőrzés, semmi. Mintha itt sem lennénk.Még azt sem kérdezték meg be vannak-e oltva a gyerekeim.Igy járnak közösségbe.
Érdemes a megszokott gyógyszerekből is hozni otthonról, már ami receptköteles, mert itt kicsi az esély, hogy orvossal találkozol és nincs olyan, hogy esetleg kérsz valamit.
Mielőtt kijöttök, alaposan nézze meg az orvosotok a kicsit, beszéljétek meg, hogy mit érdemes kohozni tartaléknak.
Ha van még kérdésed, a blogomon van egy e-mail cím, oda tudsz írni.

Ildi

kissorsi 2008.10.27. 20:54:14

Köszi Ildi! Nagyon rendes vagy, hát ha kimegyünk akkor mindenképpen keresni foglak szerintem, már csak a magyar szó végett is:)!

Orsi

orsimild 2008.10.28. 23:06:02

Sziasztok!
Nem ertem, hogy lehet ket orszagot igy vagy ugy osszehasonlitani. Az, hogy itt vannak ilyen vagy olyan betegsegek, problemak, nehezsegek ezeknek tortenelmi, kulturalis stb. okai vannak. (Pl. hogy atlagosan a sved babak rovidebbek es nehzebbek, mint a magyar babak...de fontos ez igazabol?) Magyarorszagon ez valik be, Svedorszagban pedig az. Teljesen folosleges osszehasonlitani a kettot.
Nagyon orulok Lara kistesverenek, minden jot, egeszeget kivanok mindharmotoknak!
orsi mild

orsimild 2008.10.28. 23:08:42

..immar mindnegyotoknek! :-)

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.10.29. 09:17:15

Köszi Orsi! Ebben van igazság: a mindennapi körülményekben a különbség óriási, vannak pozitív és negatív különbségek. Volt Magyarországon svéd kollégám, aki azt nem bírta elviselni és visszamenekült. A magyarok többsége szerint viszont otthon jobb, és kizárólag a pénz miatt van itt. Azonban az összehasonlításnak általában azért van értelme, mert így kiderül, milyen különbségek vannak (+ és -), és az érdekes.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.10.29. 14:44:57

Vannak hivatalos nemzetközi összehasonlitasok is, nem veletlenul.
Az iräsomat felkeszitesnek szantam, mert bizony sokan meglepödtek mär, amikor räjöttek,hogy nem ugy van mint otthon, hogy felveszem a telefont vagy akar anelkul, megyek direkt gyerekgyogyäszhoz. Itt bizony meg kell kuzdeni sokszor erte. Es ez egy fel eves babäval nagyon nem mindegy.
Es tapasztalatbol mondom, hogy sokminden a sved igenyekhez es szokasokhoz merten sem muködik.

orsimild 2008.11.08. 23:02:07

A hivatalos osszehasonlitasok velemenyem szerint altalanositasok.
Privat szemelykent nem erdekelnek a nemzetkozi osszehasonlitasok. Erdekesek persze, de tul sokat nem mondanak az "egyenekrol". Nem szuksegtelenek, de nem tudom, miben jarulnak hozza xy eletehez.

A magyar igenyekhez es szokasokhoz kepest se mukodik minden tokeletesen. Ugyanez igaz Svedo. ra is. Talan mas orszagokra is, nem tudom... (mas orszagban nem eltem.)
Ha mar osszehasonlitunk: a statisztikak alapjan Europan belul Stockholmban a legmagasabb az eletszinvonal. S nem mintha ez jelentene valamit. Ez is csak egy nemzetkozi osszehasonlitas. A lenyeg, hogy ki hogy erzi magat.
Nekem ugy latszik eddig szerencsem volt...
süti beállítások módosítása