Beszámolók a nagyvilágból

Beszámoló utazásaimról Spanyolországból, Olaszországból, Mexikóból, Portugáliából, Svédországból, Norvégiából, Lettországból és Észtországból, és a többi...

Látogatók

Friss megjegyzések

Ajánlott olvasmány

Ez rólam is szól (munkatársnőm írta) Mexikói kalandok
Svéd blogok
evergo.blogol.hu
psycho.blog.hu
Itt az egyik történet velem esett meg joemberek.blog.hu
Végül egy gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott, vicces, szarkasztikus leírás mindenféle népről:
gyuloltellensegeink.blog.hu

Stockholm IV.

2008.07.06. 21:39 HZ

    A hét eseménydús volt. Biciklim lánckereke meghalt, így a Kata női kerékpárjával járok. A héten meghívtuk Orsiékat vacsorázni, a kislányok mostanra már teljesen összebarátkoztak, kevés aranyosabb dolgot lehet elképzelni, mint két nevetve, sikongatva egymás után szaladgáló két éven aluli kislányt.
    Svédországban sok orvos dolgozik, egyikük az interneten megismert Karlskogai pszichiáter, Ildikó, egy háromgyerekes családanya, akik immár két éve élnek itt. Ő volt olyan kedves, és szervezett egy bulit a hétvégére, ahová minden kedves Svédországba nemrég kiköltözött olvasóját meghívta.
 Út közben megismerhettünk egy újabb, nagyon elterjedt svéd jellegzetességet: a hétvégi autót. Szombaton, lévén szép idő, mindenki elővette, alapvetően két fajtája van: a drága sportautó, ez ritkább, illetve a gyönyörűen festett és fényezett nagyon széles, 30-40-50 éves amerikai autó (Buick, Cadillac, stb.) Az autópályán hétvégén nagyjából minden nyolcadik autó ilyen amerikai batár. Karlskoga jó 250 km-re Keletre nyugatra fekszik Stockholmtól, de így is mi voltunk az első érkezők, a többiek még messzebbről jöttek, közel 400 km-ről. Mindjárt birtokunkba is vettük a kert végében lévő homokozót és csúszdát. Ildiék háza egyébként nagyon szép, gyönyörű kerttel, geotermikus fűtéssel. Valahogy, a magyarnál kedvezőtlenebb adottságú Svédországban is megtérül. Kiépítése itt kb. 3 millió forint, az összehasonlíthatatlanul olcsób élőmunka költségű Magyarországon, a tolvajlás, korrupció, miatt ennél több. Ezután lementünk a helyi tó strandjára, fürödtünk egyet, majd visszamentünk, érkezett a többi vendég. Szépen mutatott a négy magyar rendszámú autó, mini Magyarország volt. Megtudtuk, az orvosok kitelepítése szervezetten történik, kiválasztás után a svédek által finanszírozott 7 hónapos intenzív tanfolyamot követően kerülnek ki a "Kánaánba" (viszonylag nyugodtabb munka, jó fizetés). Svédországban már talán több magyar pszichiáter van, mint Magyarországon (!). Az egészségügy egyébként hihetetlenül pazarló: országos átlagban napi 2-3 beteget kezel egy orvos. Svéd orvosok a hihetetlenül gyenge általános és középiskolai oktatás miatt nincsenek elegen: Általános végéig nincsen bukás, osztályozás, először a nyolcadikas (!) bizonyítvány tartalmaz megfelelt- nem megfelelt minősítést. Hetedikes matematika könyvben előforduló feladat: melyik nagyobb? -3 vagy +2.
    Este grilleztünk, közben eleredt az eső, így a férfiak kint esőkabátban sütöttek, a nők és gyerekek pedig bent voltak a házban, a kicsik a cicákat kergették. Éjjel először aludt a kislányom nem rácsos ágyban, és csak egyszer esett az ágya mellett szivacson alvó édesanyja fejére.
    Másnap sűrű, látnivalókkal teli program várt ránk, a környéken megnéztünk egy állatfarmot, ahol nyulak, galambok, tyúkok, kecskék, szamár voltak felügyelet nélkül, élelemmel és vízzel ellátva. Otthon néhány perc múlva tolvajok martalékai lettek volna. Ezután egy közel 400 éves vashámort tekintettünk meg, mely szabadon látogatható volt felszerelésével együtt, szintén őrzés nélkül. Otthon már a fémtolvajok az utolsó szögig elhordták volna ezt is...

   
     Végül megnéztünk egy szép kisvárost, Locát amely változatosság kedvéért egy tó partján volt. A tízmillió magyarra jut 2 nagy tó a nyaraláshoz, a tízmillió svédnek pedig van kb. 10 000 nagy tava. Így a zsúfoltság, nagyon magas nyaralóárak nincsenek, de olyan vidám és eseményteli életet ne keressen senki, mint a Balatonon.
    Hazafelé igencsak siettünk volna már, de Stockholmban meg kellett állni az egyik hídon, mert felemelték a csapóhidat. Gondoltuk, nagy tengerjáró hajó közlekedik. helyette egy kis nyápic vitorlás volt, melynek hosszú árboca súrolta volna a hidat.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr46556239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szil5 2008.07.10. 21:22:35

Bocsi, de ki kell hogy javítsalak. Bukás mint olyan egyáltalán nincs, gimiben sem.
8. osztályig nincs értékelés, jegy. Először 8.-ban bírálják el, hogy nem felelt meg, megfelet, vagy igen jól megfelelt. 3 tantárgy csak ami kötelező: matek, angol és svéd. Ebből a 3-ből kell 9. osztály végéig kiizzadni egy megfeleltet és akkor el van végezve az általános iskola. Ha semmiből nem feleltél meg akkor is mész a következő osztályba. Általános iskolás végbizonyitványt csak ezen 3 tantárgy elismerése esetén kapsz. Hogy ezt mikor csinálod meg mindegy, 30 felett is lehet nyugodtan. Ettől még mehetsz gimnaziumba. Az igaz, hogy vannak megkövetelt pontszámok , ami szakoknént más és más.( hogy mi alpjéán számolják, még nem jöttem rá.) Bizonyos szakok megfelelő pontszámokhoz vannak kötve. Gimiben ugyanez a 3 tantárgy ami kötelező. Ha ez meg van akkor leérettségiztél. Bár ez a szó nem megfelelő, mert nincs érettségi vizsga. Elég ha 3 évet ugy eltöltesz a suliban.
Aztán elszoktak még menni kicsit a Népfőiskolának nevezett müintézménybe, időt nyerni, mert munka ugysincs. Állitólag itteni felsőoktatásbabn jártas, illetve itt tanító magyarok szerint, ha ezt a főiskolát is elvégzik, nagyjából ez felel meg egy otthoni gyenege giminek. Na de hagyjuk a felsőoktatást, mert arról csak hallottam, az általánosról viszont vannak tapasztalataim, nagyon rosszak. A nem svéd anyanyelvüeket általános után ugynevezett individuális gimnáziumi oktatásra küldik. Állati szépen hangzik, egyénre szabott oktatási terv és tempo, felzárkoztatás. Mint kiderült 2 napot járnak suliba, 3 nap valami gyakorlat féle, legtöbbször fizikai munka. Na nem is ez a baj, hanem a heti 2 nap tanulás. Miféle felzárkoztatás ez? Az én logikám szerint, ha valaki le van maradva a többikehez képes, nyelvi nehézség, vagy bármi miatt, annak inkább bele kéne húzni, nem pedig gyakorlatokon lébocolni. Ettől persze nem lesz hosszabb a gimi, ugyanugy 3 év. Épp ma dühöngöttaz egyik fiatal betegem anyukája az oktatás színvonala miatt. ( svéd, nem nmagyar)
HOgy mi lesz a gyerekeimmel nem tudom. Könnyen ki lehet járni a sulit, csak épp a fejükben nem, lesz semmi. Ez az egyik legnagypobb fentartásom Svédországgal kapcsolatban.
Megvádoltak már ezügyben , hogy túl magyar vagyok, hova az a rohanás, nem kell terhelni a gyereket stb.
Multkor egy többórás politikai vitamüsort hallgattam végig. Az egyik vezető politikusnő azt mondta: " Külföldön gyakran állitják példaképnek a svéd oktatást, de tulajdonképpen nem tudják mit beszélnek. A svéd oktatás romokban hever".

Jimbee 2008.07.12. 11:12:26

"Karlskoga jó 250 km-re Keletre fekszik Stockholmtól" - Zoli! Kétéltű a kocsitok? .... MEGVESZEM! :-)))
---
Ami az oktatást illeti: ez a skandináv lazaság úgy látszik eléggé begyűrűzött oda is(lazaság? fesztelenség?...nem is tudom, hogy ez-e a jó szó; mikor svéd rokon egyszer öltöny-nyakkendő kombóban látott itthon gimnazista koromban teljesen ledöbbent és megjegyezte, hogy ez náluk elképzelhetetlen)

Szabolcs 2008.07.13. 23:52:12

"A nem svéd anyanyelvüeket általános után ugynevezett individuális gimnáziumi oktatásra küldik. "

Ez abban az esetben igaz ha nem sikerult a tanulonak megszerezni a "borzaszto nehez" megfeleltet az emlitett 3 tantargybol. Ugyanez igaz a sved gyerekekre is.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.07.14. 09:18:00

Na jó, nyugatra. Egyenruha van most is állítólag mindenhol, csak nem kérik számon a tanultakat, emiatt a diákok nem viszik túlzásba a tanulást.
süti beállítások módosítása