Beszámolók a nagyvilágból

Beszámoló utazásaimról Spanyolországból, Olaszországból, Mexikóból, Portugáliából, Svédországból, Norvégiából, Lettországból és Észtországból, és a többi...

Látogatók

Friss megjegyzések

Ajánlott olvasmány

Ez rólam is szól (munkatársnőm írta) Mexikói kalandok
Svéd blogok
evergo.blogol.hu
psycho.blog.hu
Itt az egyik történet velem esett meg joemberek.blog.hu
Végül egy gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott, vicces, szarkasztikus leírás mindenféle népről:
gyuloltellensegeink.blog.hu

Stockholm XVI.

2008.11.29. 23:16 HZ

     Az utolsó két, Stockholmban töltött hetünk a búcsúról szólt. Elbúcsúztunk a Magyar Ház gyermek óvodájától, kis pajtásoktól, az épülettől. Kislányomnak megszakítottuk első komolynak ígérkező kapcsolatát: Edmundkától, a négyéves kisfiútól a foglalkozás után már puszival köszönt el.
     Szerettük volna megtudni, milyen is a skandináv tél, és a kívánságunk teljesült: kaptunk egy hét igazi telet, több napos hóeséssel, hideggel. Építettünk hóembert, amely másnap reggel még állt. Már éppen meg akartuk dícsérni a svéd gyerekeket, hogy milyen rendesek, és nem pusztítják el mások építményeit, azonban a delet már nem érte meg, ledöntötték.
     Igazi "last minute" úton még meglátogatott húgom, Julcsi barátjával, Jánossal. A téli időjárás ellenére sok látnivalót igyekeztek megnézni, mi is velük tartottunk pár helyre. Így az Olimpiai Stadionba, mely a világ legrégibb ma is működő ilyen létesítménye, 1912-es olimpiára épült téglából, egy erőd stílusában, tornyokkal. Itt a kapu a zajló építkezés miatt tárva volt, így be tudtunk menni körülnézni.
     Elmentünk a Millesgårdenbe, Carl Milles szobrokkal, növényekkel zsúfolt rezidenciájára. A bejáratnál először svédül szólított minket a jegy eladó, majd angolul. Ezután miután négyen egymás közt magyarul beszéltünk, ő is átváltott magyarra: Marosvásárhelyről 20 évvel ezelőtt elszármazott hazánkfia volt.

Húgomék még 20 kilogrammmal hozzájárultak elköltözésünkhöz, így reméljük, nem lesz gond a költözéssel. Távozásuk után mintha ott sem lett volna, eltűnt a hó. Ez a gond a Golf áramlattal: a tél küzd, erőlködik, de amint szusszan egyet, és alább hagy a támadás lendülete, visszajön a szürke, borongós, koszos, 10 fokos ősz. Stockholm magasságában e küzdelem az egész télen zajlik váltakozó sikerrel.
     Utolsó hétvégén még elbúcsúztunk Krisztitől és Jánostól, itteni barátainktól, meghívtak minket egy búcsúebédre. Tekintettel a hosszabb búcsúra, kislányom puszival köszönt el tőlük.
     Isten veled, Svédország.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr39795484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evergo · http://evergo.blogol.hu 2008.12.03. 06:05:39

Jó utat Nektek hazafelé és Bolgdog Karácsonyt meg egy jobb Új Évet! Üdvözlettel Zsolt Gotlandról

Labbancz András 2008.12.06. 16:13:56

Kedves Zoli!
Nem baj, hogy idegenként beleolvastam a naplódba?
"Útibeszámoló Pakisztán" Ezt írtam a keresőbe, és ez a lap (is) feljött. Kedvelem a zöld színt, elkezdtem olvasni. Később meg már nem tudtam abbahagyni. Mintha ott lettem volna, ahol az írás idején voltál. Még regisztráltam is, hogy mindezt elmondhassam.
Sok sikert! Üdv. LA

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.12.06. 21:07:27

Kedves András! A legkevésbé sem baj, sőt örülök, hogy másokkal is megoszthatom élményeimet :)
Minden jót!
A Pakisztán szó a második Svédországi beszámolóban szerepel.
süti beállítások módosítása