Beszámolók a nagyvilágból

Beszámoló utazásaimról Spanyolországból, Olaszországból, Mexikóból, Portugáliából, Svédországból, Norvégiából, Lettországból és Észtországból, és a többi...

Látogatók

Friss megjegyzések

Ajánlott olvasmány

Ez rólam is szól (munkatársnőm írta) Mexikói kalandok
Svéd blogok
evergo.blogol.hu
psycho.blog.hu
Itt az egyik történet velem esett meg joemberek.blog.hu
Végül egy gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott, vicces, szarkasztikus leírás mindenféle népről:
gyuloltellensegeink.blog.hu

Úti beszámoló Norvégiából II.

2008.01.18. 20:37 HZ

    A hétvégén kicsit beleszerettem Norvégiába. Közös történelmünk régmúltja -- bő ezerszáz évvel ezelőtt ők a partvidéket, mi a szárazföldet kalandoztuk be, melyre persze Európanépei nem ilyen nosztalgikusan emlékeznek :). Sok szép épület, park van, a királyi palota parkja nyitott, emberek sokasága kirándul ott. Nagyon jópofa fegyveres őrök vigyázzák történelmi egyenruhában, az őrségváltás igazi látványosság. Van egy szép nagy park, tele az emberi fejlődés fokairól (csecsemő - aggastyán) szóló szobrokkal. Furcsa volt, hogy mind meztelen.
    A város infrastrukturája lenyűgöző, tele metróval, villamossal, és a vonatok is föld alatt, kvázi-metróként közlekednek. A város eredeti, kb. 800 éves vára is kiváló állapotban megtekinthető. Így nézett ki kb. Fehérvár vára is, csak aztán mindkét nép sokszáz éves megszállás alá került, csak míg őket testvérnépek, minket török, labanc, szovjet pusztított, így lett Fehérvár egy sváb barokk + panel város, Oslo meg megmaradt eredeti állapotában/stílusában, kivéve a Ewingoktól vett üvegfalú irodákat, meg az olajmilliárdosok áltak épített otromba palotákat a hegyen. A várban szintén megfigyelhettem egy őrségváltást, lenyűgözően kifinomult mozdulatokkal, egy tiszt hozza az új őrt, tisztelgés, fegyver eligazítás, és elviszi a leváltott őrt. Nyitottságukat jelzi, hogy az egyik őr kínai szármzású volt.
    Az apartmanról elfelejtettem 2 dolgot megírni. Az egyik, hogy mellette épül egy elég nagy dzsámi,így ha legközelebb ide jövök, már müzzein éneke figyelmeztet majd napi ötször az imára. A másik, hogy egyetlen kulcs van a külső kapuhoz, a bejárati kapuhoz és a lakásajtóhoz is. Nem tudom, ez divat-e Magyarországon, de igen praktikus lenne. (Ez nem azt jelenti, hogy a kulcs nyitja az összes lakást, csak azt, hogy a bejárati ajtó kinyílik az összes a háztömbhöz tartozó kulccsal)
    A múltkori szatírhoz egy megjegyzés: itt már régóta divatban vannak, hisz korábban volt olyan büntetés, hogy kémiai úton történő kasztrálás. Ezt közben betiltották, így van olyan csóka, aki ugyan élet végéig börtönben lesz gyermekek molesztálásáért, de komoly kártértést kap az államtól. Nem csak Magyarországon divat a bűnözők dédelgetése, ajnározása.
    Még egy kis kitérő az árakhoz: kenyér 1000 Ft, de 700 g-os. tehát 1500 Ft/kg. Az reptéri vonat meg igaz, hogy csak 20 perc, de mivel nagyon gyors, jóval nagyobb távolságot tesz meg, mint Nyugati-Ferihegy.
    Vitalij, az orosz igen jófej volt. Állandóan nevet, elég művelt. Sok magyar terméket ismer, Ikarus, Videoton, Globus, melyek közül utóbbi továbbra is kapható. Kaptam tőle Macintoshra való Officet, meg egy programot, ami minden programhoz sorozatszámot tud generálni, magyarul ingyenessé teheti. Programozó, mindent tud a számítógépekől.
    Csütörtökön végre nem esett az eső, és felvittek megmutatni a síugró pályát, melynek fel lehetett menni a tetejére. Szerintem elmebeteg, aki ezen lecsúszik, meg a sísánc utáni szakadékba belerepül. Volt itt egy szimulátor, ami a vidámparki űrutazáshoz hasnolóan bemutatja a síugrást és műlesiklást. Egy mikrobusz méretű sötét doboz, az orrában kivetítővel, és az egész szerkezetet hidraulikus karok mozgatják a kanyaroknak megfelelően, belül úgy érzi az ember, mintha ő maga síelne. Felállva tényleg olyan volt, minta sielnék, még izomlázam is lett. Volt itt egy símúzeum is, a norvégok ősidők óta sielnek, és a nem bevándorlók mindannyian gyermekkoruktól rendszeresen sielnek, láttam képet 9 hónapos sielő gyermekről.
    Hazafelé a fapados gépen az egyik stewardess hobbija volt az átöltözés: fogadás fekete bőrcsizmában, stewrdess zakóval. Utána biztonsági bemutató pólóban, majd az étel-ital, valamint árucikk árusításhoz kötény, kis félcipővel. Sajnos utána már elfelejtettem követni, de szerintem a búcsú megint csizmában és zakóban volt.
    Legyetek jók: HZ.

Szólj hozzá!

Címkék: norvégia oslo

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr51359944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása