Beszámolók a nagyvilágból

Beszámoló utazásaimról Spanyolországból, Olaszországból, Mexikóból, Portugáliából, Svédországból, Norvégiából, Lettországból és Észtországból, és a többi...

Látogatók

Friss megjegyzések

Ajánlott olvasmány

Ez rólam is szól (munkatársnőm írta) Mexikói kalandok
Svéd blogok
evergo.blogol.hu
psycho.blog.hu
Itt az egyik történet velem esett meg joemberek.blog.hu
Végül egy gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott, vicces, szarkasztikus leírás mindenféle népről:
gyuloltellensegeink.blog.hu

Úti beszámoló Svédországból V.

2008.05.12. 08:56 HZ

    Eltelt az első hét kis családommal Svédhonban. A lakás kezd egész jól kinézni, még egy hét és ragyogni fog minden. A környék úgy néz ki, Stockholm egyik legsvédebb környéke, a lakók jó háromnegyede svéd. Nem mindenhol ez a helyzet, egyik nap eltévedtem biciklivel, és olyan környékre jutottam, ahol már azon gondolkodtam, félni kezdjek-e. (Olvastam valahol, hogy tavaly karácsonykor az ottani metróállomást egy időre le kellett zárni a huligán, de még nem büntethető gyerekek folytonos randalírozásai miatt)
    Szóval a mi környékünk nem ilyen. Egy viszonylag nagy lakótelep, a Magyarországon megszokottnál háromszor kisebb beépítettséggel, valamint jó hangszigetelésű ajtókkal. A házak között vannak hobbikertek, melyek körülbelül focipálya méretű bekerített területek, melyeken belül mindenkinek van körülbelül 4-szer 2 méteres területe zöldségnek, gyümölcsnek. Az idő remek, minden nap 20 fok felett van a csúcshőmérséklet, amióta megjöttünk. A természet 2-3 hét késésben van otthonihoz képest, így másodszor is megcsodálhattuk a nárciszok, tulipánok és orgona virágzását. A parkolási helyzet nem egyszerű, hiába lenne bőven hely a parkolóknak.  A házunk környékén mind fizetősek, bő öt perc gyalogútra lehet válogatni a következő ingyenesek közül: az egy hetes parkolók, ezeken egy hétnél rövidebb ideig lehet elmozdulás nélkül parkolni; valamint a hét  egy bizonyos napján takarítás miatt nem használhatókat. Mi ez utóbbira szavaztunk, egymás mellett van egy „kedd“ és egy „péntek“ utca. Pénteken véletlenül ott felejtettük az autót a „pénteken“ tilos utcában, várjuk a következményeket. Cetlit nem kaptunk, a nyilvántartással viszont gond lesz, mert a svéd rendszám ugyanolyan, mint a magyar. Reméljük nem büntetnek meg egy svédet helyettünk. Az akkumulátor töltőt feleségem elhozatta, nemigen akartam, mert sok helyet foglal, de jól tettük: A 3. nap lemerítettük az aksit, a következőképpen: kislányom megkapta fél percre a kulcsot, ezután nem működött rajta az ajtózáró gomb, azt hittük, tönkretette. Pedig nem tönkrement, hanem az egyik ajtó nem teljesen volt zárva, így kulccsal kellett zárni, viszont a belső lámpa égve maradt. Haza az aksit nagy távolság miatt a babakocsiban toltam tölteni (persze újságba csomagolva), nézték is a népek a furcsa babát.
    Még otthon akartam venni pót fékbowdeneket a biciklihez, ezt elfelejtettem, és természetesen a második nap elszakadt az enyém. Bementem egy bicikliboltba, ahol 30 koronáért, egy vagyonért kaptam, de mivel nem volt készpénzem, a kártyát nem akarta lehúzni, mert azon bukik 9 koronát, hát odaadta a kezembe, hogy valamelyik nap majd kifizetem. Ez olyan valószínűtlennek tűnt, mint a gyermekkoromban hallott legendák, hogy a svédek a bicikliket sem zárják. Pedig részben az is igaz, mert néhány bicikli zár nélkül, vagy kézzel eltörhető jelképes zárral parkol. Sajnos a biciklitároló fogalma nem divat, a nyilt utcán parkolnak, minden ház előtt van egy biciklitartó. Ez fáj az én húszéves biciklimnek. A menetidő rekordom időközben lecsökkent 30 percre, ez sietve és eltévedés nélkül (ritka) sikerült. Egyébként szinte mindenhol kerékpárutak vannak, és rengetegen járnak kerékpárral.
    Kislányom jól érzi magát, tetszik neki a sok újdonság. A levegő nehezebb lehet, vagy a sok élmény kifárasztja, mert délutánonként az otthoni 2-2,5 óra helyett 3-4-et alszik. Az is tetszik neki, hogy nem a jóéjt puszira érek csak haza. Már olyan sikereim vannak, hogy ha a második „annnya“ kiálltásra sem ér oda édesanyja, akkor „appa“ kiáltás következik. A helyi játszóterek elég jók, de üresek. A helyi gyerekek vagy minikortól oviba járnak, vagy tévét néznek, vagy bújdosnak előlünk. Ha nem akarunk unatkozni, nekünk is hamarosan óvodát kell keresni. Van pár a közelünkben, de a várólisták állítólag igen hosszúak itt, így nem lesz egyszerű.
    Az internet szolgáltató nem kap szívrohamot a sietségtől: Hétfőn megrendeltük, szerdán feladták postán, elvileg hétfőn megérkezik a csomag, „reményeim szerint“ svéd nyelvű útmutatóval, és akkor  már „csak“ össze kell rakni és beállítani.
    A héten meglett a svéd személyi számunk is, innentől fogva embernek számítunk majd Svédországban, sokféle joggal.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr51464609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakasits Tibor_és neje Marcsi 2008.05.12. 09:58:30

Örülünk, hogy jól érzitek magatokat. A beszámolót már nagyon vártuk és érdeklődéssel olvastuk. Itthon rendben mennek a dolgok. Kezdtek hiányozni.
Puszi mindannyiótoknak Anya, Apa

Zsolt · http://evergo.blogol.hu 2008.05.12. 20:08:17

Hát helló nektek Svedországban, gratulálok a personnumerhez :D mostmár megnyilnak a titkos ajtók is. Internetszolgáltatás problémás tud lenni, és a teliánál vagyok (az itteni magentaszínű) 24 MBit/s rendeltem meg, jó ha 8-cal ketyeg, a szolgáltató elintézte kis levéllel a panaszom, szívesen kijönnek(természetesen munkaidőben) amikor én is dolgozom és alaposan átjutakodják a gépemet hogy jól van e telepiítve. Jól van kérem. Meg visszaírták, hogy ja igen, a sebességből kérem levesz a digitális tv. hát marhák, majd fogyasztói felügyelet, remélem igazam van.
Bicikli utcánhagyásával lezáratlanul én nem kísérleteznék, számtalanszor láttam a péntek-szombati buli időszak után felborogatott bringákat 8-assal a kerekükben és tüntek már el nem egyen. szóval óvatosan, mert az ember hamar vehet másikat.

Molnár Éva 2008.05.13. 12:23:02

Sziasztok!
Örülök, hogy jól vagytok!
Abból a nehéz levegõbõl tudnátok hazaküldeni egy zsákkal Andrisomnak? :-) Akár meg is gazdagodhatnátok belõle.
Üdv, É
süti beállítások módosítása