Beszámolók a nagyvilágból

Beszámoló utazásaimról Spanyolországból, Olaszországból, Mexikóból, Portugáliából, Svédországból, Norvégiából, Lettországból és Észtországból, és a többi...

Látogatók

Friss megjegyzések

Ajánlott olvasmány

Ez rólam is szól (munkatársnőm írta) Mexikói kalandok
Svéd blogok
evergo.blogol.hu
psycho.blog.hu
Itt az egyik történet velem esett meg joemberek.blog.hu
Végül egy gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott, vicces, szarkasztikus leírás mindenféle népről:
gyuloltellensegeink.blog.hu

Stockholm II.

2008.05.31. 16:53 HZ

    Az elmúlt két hétben jónéhány helyi nevezetességet megfigyelhettünk. Van egy "hazug" sztereotípia a BMW-sekről. Láttam egy BMW-t, két parkolóhelyet foglalt a parkolóban, mellette állt a sofőr, igen, fehér bézbólsapkás, kreol vagy szolis bőrű, borostás, kigyúrt pacák volt térd nadrágban és épp telefonált. Az egyetlen autós, aki majdnem lelökött az útról a biciklimmel, szintén BMW-s.
     A lakótelep igazából hasonló az otthoniakhoz, rengeteg fúrással, fűnyírással, bulival, de egy nagy különbség van: nem felejtették el hangszigetelni a falakat. Ha ezt a lakás értékéhez képest apró beruházást nem spórolják le anno otthon, nem lenne pokol a 3 millió otthoni panellakó élete.
     A lakótelep környékén kertváros van, rengeteg elsőre 2 egymásra pakolt konténernek tűnő kis kertesházzal. Már épp háborogtam, miért ilyenben élnek, amikor megláttam egyet, amelyikről lepergett a festék: Ez nem fém konténer, hanem a fa borításra van szögelve úgy a tartóléc, majd festve szürkére sárgára vagy egyéb olyan színre, hogy konténernek néz ki.
    Feltűnési mániás építészek erre is éltek: láttunk henger alakú paneleket is, kihívás lehet a benne lévő trapéz alakú szobákat berendezni.
    Múlt hétvégén elmentünk egy közeli kirándulóhelyre, Gripsholmba. Itt van egy szép királyi várkastély egy nagy tó kis szigetén. Az épület már nincs a király szolgálatában, hanem szabadon látogatható történelmi felszerelésével együtt, benne egy komplett színházzal. Az ágyúk csövébe néhánykisfiú kavicsokat szórt, ezt a kislányom is próbálta leutánozni. Ugyanitt van egy keskeny nyomtávú nosztalgia gőzös. Ezt nagyon élveztük mindhárman. Még az állomás is műemlék volt, százéves fa épület, bútorok, telefonok, a ruházat. Kártyával nem lehetett fizetni, így majdnem lekéstük a vonatot, mert el kellett szaladni automatához készpénzért.
    Általános megfigyelés, hogy Stockholm óriási területű, sok mezővel, így nem tudják hamar mindenhol lenyírni a füvet. Sok helyre idén még egyszer sem jutottak el, így romantikusabb lelkületűek virágos rétet, kevésbé romantikusak méteres gazzal felvert területeket találnak mindenhol. Ez a sok pollen viszont rendkívül finom rétegben, de mindent beborít, az összes nem garázsban tartott autó hihetetlen poros nyáron.
    A környéken biciklizve találtunk egy szép kis tavacskát egy erdőben. Az utóbbi időben igen meleg van, tehát a helyiek nagy számban fürödtek benne fázás legkisebb jele nélkül. Utána beletettük a lábunkat, majd nyomban elszaladtunk, és megértettük, miért nem láttunk bevándorlókat a környéken, az itteni víz június elején kizárólag ős svédeknek való. Szintén, a környéken találtunk egy olyan játszóteret, ami mellett állatok: birkák és pónilovak éltek. A birkák különleges, a hátsó lábukat enyhén megrogyasztó vizelési technikája tetszett kislányomnak.
    A héten csapokat cseréltek a lépcsőházban a közös költség terhére. Az egyik arab szomszédnál elfelejtették megnyitni a főcsapot, és nem volt vize. Elkérte a pincekulcsunkat, hogy megnyithassa, ezután elbeszélgettünk, és ajánlott egy közeli igen jó helyet: 10 perc biciklizésre van a giga méretű polipként elterülő Mälaren tórendszer egy kb. Velencei-tó méretű nyúlványa, benne vitorlás kikötők, homokos strand, játékokkal. (Ugyanennek a tónak a partján van a fenti kastély) A helyiek is itt napoztak, fürödtek nagy számban. A hideg víz eleinte visszatartott bennünket, de aztán a baba bekívánkozott (beleesett), meg volt egy nagy ugrótorony, arról nekem is le kellett ugranom. Remélem egyikőnk sem fázott meg. Büfével nem volt teli a  strand, csak egyik sarkában árválkodott kettő gondolom a rövid szezon miatt nem éri meg. Emiatt mindenki hűtőtáskában hozott ebédet, tiszta 80'-as évekbeli Balaton hangulata volt. A sok nap kiszívta az erőnket, hazafelé a sok dimben-dombon csak remegő lábbal bírtunk feltekerni.
    Egyébként sötétnek csak jóindulattal nevezhető állapot éjféltől kb. 3-ig van így nyári napfordulóhoz közeledve, ezért aludni nem sokat tudunk, és szegény kislányom alvása is el van tolódva (20:00-5:45 és 6:00-8:00 helyett 22:00-8:00 és 8:15-10:00), így a korai programok nem igazán lehetségesek.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr57496630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OM 2008.06.08. 20:54:46

Hahó! Na, akkor mar tudom, miert nem volt viz itt valamelyik nap a heten...! :) Majd jelentkezem! (A heten mar dolgozom egyebkent.)//Orsi från Söderberga Gv 35

Lengyel Barbi 2008.06.09. 09:46:08

Szia Zoli! Nagyon érdekesek a beszámolók, csak folytasd!Jó egy kis betekintést nyerni az ottani létbe... Üdv a szőnyegeséktől! Szoktunk ám emlegetni. :) Barbi

Zsolt · http://evergo.blogol.hu 2008.06.12. 14:21:02

Na sziasztok, visszajöttem :D
Látom már ti is kicsit megszoktátok itt. Gratula!
üdv, Zsolt
süti beállítások módosítása