Beszámolók a nagyvilágból

Beszámoló utazásaimról Spanyolországból, Olaszországból, Mexikóból, Portugáliából, Svédországból, Norvégiából, Lettországból és Észtországból, és a többi...

Látogatók

Friss megjegyzések

Ajánlott olvasmány

Ez rólam is szól (munkatársnőm írta) Mexikói kalandok
Svéd blogok
evergo.blogol.hu
psycho.blog.hu
Itt az egyik történet velem esett meg joemberek.blog.hu
Végül egy gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott, vicces, szarkasztikus leírás mindenféle népről:
gyuloltellensegeink.blog.hu

Stockholm XV.

2008.11.12. 09:45 HZ

    Mint ahogy az lenni szokott valaminek a végén, nekünk is felgyorsultak az események így svédországi "nyaralásunk" végére.
    A munkahelyemen elég sok "multikulturális élményem volt. Mai, a vietnámi lány ledöntötte bennem az ázsiaiak robotként való munkálkodásának és legendás szerénységének előítéleteit: se nem halad kimondottan gyorsan, valamint egyik nap (amikor délutánra fontosabb témakör volt hátra), megkérdezte: ugye ma nem hoztam sokat ebédre, mert ha sokat eszem, mindig óriásiakat ásítok délután. Ez ugyan nem alaptalan, de nem semmi ilyet megkérdezni azért :)
    Miután Mai elutazott egy időre Tallinba, Sönkével, az új német fiúval kerültem egy irodába. Legalább feleveníthettem elveszettnek hitt német tudásomat. Tőle megtudhattam, milyen agymosott, beteg lelkületű is a mai német ifjúság. Egykoron a németek elmebetegségig túlozták a nacionalizmust. Ma ennek ellentétét súlyozták elmebetegségig. Saját bevallása szerint is, minden német fiatal személyes felelősséget is érez a holokauszt borzalmaiért. Mindezen borzalmak miatt úgy érzik, a német történelem semmi eseményére nem jogosak büszkének lenni, ezáltal természetesen magára a németségre sem. Az osztrákok nem németek, külön nemzet. A hab a tortára Dél-Tirol volt (ez a németek "Székelyföldje", melyet az első világháborúban bekebelezett a "győztes" Olaszország.) Nos, amikor enyhén kötekedve megkérdeztem, hogy ők akkor most németek, vagy osztrákok-e vajon? A válasz: ők olaszok. Hát itt nem folytattam a témát, csak megjegyeztem neki, hogy a németek nem bírnak a lovon maradni, egyszer az egyik oldalára, másszor a másik oldalára esnek.
    Végül eljött a cég amerikai partnere. Neki nem sikerült eltűntetnie az amerikaiakkal kapcsolatos előítéletemet: középkorú, valaha helyesnek számító nő volt, és.... igen, 100 kg fölötti. Ott egyszerűen a rossz étrend miatt mindenki meghízik. Ő az ottani ékszerkereskedőknek árulja a szoftvert, egy kicsit mesélt arról a világról, ahol természetes dolognak számít átszámítva 160 millió forintért karórát venni. UI:a kedves amerikai rokon kommentelő kedvéért: nem, nem minden amerikai középkorú nő kövér, csak pechemre sok ilyennel találkoztam. Az órára egy vagyont meg nem amerikában természetes kiadni, csak amerika lakosságának 0,0001%-nál, a dúsgazdag ingyenélőknél.
    Családommal múlt hétvégén megvolt az utolsó előtti látogatás a magyar házban, ezúttal a nemezelés technikájával ismerkedtünk meg. Vasárnap nagy esemény volt a helyi magyar közéletben: erre járt egy pap, így magyar misét tartottak. Ezen nagy számban vett részt az őszülő hajú 56'-os nemzedék. Megtudtuk, hogy 6 évvel ezelőttig saját stockholmi papjuk is volt.
    Ezen a hétvégén besürítettünk még két csodaszép múzeumot is: a lepkeházat, ahol 30 fokos 100% páratartalmú trópusi környezetben banán, narancs és citromfácskák közt repdesnek százasával a lepkék,
valamint a biológiai múzeumot, mely 100 év óta mutatja be Skandinávia élővilágát, élethű természeti jelenetekkel kitömött állatokkal. A felső szinten a Feszty körképphez hasonlóan, körbe festményen a Skandináv jellegzetes tájak, előtte az összes létező állat kitömve. Mint Svédországban mindenhol, itt is volt egy gyermekjátszóház kis állatokkal, állat kirakókkal. Úgy tudtuk elhozni kislányomat, hogy megjegyezte: de holnap visszajövünk. Előző este pedig életében először beültünk az M betűs étterembe, ahol előbb játszott egyet a gyereksarokban a többiekkel, majd kapott egy nagyadag sültkrumplit. Ez az élmény akkora nagy volt, hogy amikor kiléptünk, életében először kimondta: "Anya, ez jó volt"

   Vasárnap délután pedig leesett az első hó Stockholmban.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr97764754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beuci 2008.11.17. 05:50:32

na nem gyozkodni akarlak...de gondoltam hozzaszolok, mivel Amerikarol esett szo, meg eloiteletrol...NOs szerintem rossz etrendszer van dogivel mashol is, es hat hogy ki mit valaszt, az nem az allampolgarsagatol fugg....nekem ugy tunt, M.O.-on is van dogivel kover....a rokonaim java ott, pl. az. Itt meg ugye nem, en sem, a fium sem.,..sem sok ismerosom nincs elhizva...a munkahelyemen fele fele szamban van tulsulyban...es se nekem, se legtobb ismerosomnek nincs is karoraja, de ha lenne sem venne annyiert....minek a karora manapsag, amikor van cell-telefon?? na ennyit....igaz, en most munkanelkuli vagyok,..de azert ez sem igaz mindenkire :)hiaba allnak rosszul a dolgok vilagszerte. Sot, az ismeroseim kozul csak en vagyok munkanelkuli...eddig. pusz

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.11.17. 09:14:34

Mea Culpa, máris hozzáfűztem egy megjegyzést az eddigiekhez.

Jimbee 2008.11.17. 16:00:56

Hordj sapkát, különösen hóesésben, mert különben kopasz leszel időnek előtte! Vagy szerzel egyéb nyavaját.


Jimbee

tundi 2008.11.24. 15:03:11

az a nemat srac bizonyara valamely rejtett kisebbseg tagja, holokaust tulelö csaladbol, esetleg kelet nemet sztahanovista ivadek, maskeppen nem tudom elkepzelni...a vietnamiakkal meg az a helyzet, hogy "teher alatt nö a palma". Nincs teher, nincs palma.
süti beállítások módosítása