Beszámolók a nagyvilágból

Beszámoló utazásaimról Spanyolországból, Olaszországból, Mexikóból, Portugáliából, Svédországból, Norvégiából, Lettországból és Észtországból, és a többi...

Látogatók

Friss megjegyzések

Ajánlott olvasmány

Ez rólam is szól (munkatársnőm írta) Mexikói kalandok
Svéd blogok
evergo.blogol.hu
psycho.blog.hu
Itt az egyik történet velem esett meg joemberek.blog.hu
Végül egy gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott, vicces, szarkasztikus leírás mindenféle népről:
gyuloltellensegeink.blog.hu

Stockholm VI.

2008.07.21. 13:57 HZ

     Múlt hétfő volt az utolsó estéje vendégeinknek, így szabadtéri grillezést terveztünk a közeli strandon. Az eső azonban közbeszólt, a tervből annyi lett, hogy az egyébként alig pislákoló Lidl gazdaságos egyszer használatos grillen az öltöző előteteje előtt kicsit megfüstöltünk pár húst, majd hazamentünk, és otthon készítettük el az ételt.
    Nemrégiben elromlott kerékpárom megjavították: egy héttel az eredeti, 2 nappal a módosított határidő után lett kész, 20 ezer forintba került, ugyanez otthon 5 ezer lett volna.
    A héten már lélekben a hazajövetelre készültünk, mely 3 és fél hetes lesz, 1 hét otthon munka, a többi szabadság. Számoltuk a perceket. Pénteken még meghívtunk vacsorára egy átutazóban egy napot Stockholmban töltő kollégát, Vadimot, a nagydarab orosz medvét. Jót beszélgettünk, valamint ketten elfogyasztottunk 7 dl kiváló ukrán paprikás vodkát. Ezután ő bement várostnézni, mi még pakoltunk egy keveset majd aludni tértünk. Másnap reggel fogtuk hatalmas málháinkat, és a repülőtér irányába elindultunk. Az autót  nem parkoltuk a repülőtéren, mert nagyon sokba kerül, helyette tömegközlekedtünk. Útunk a Kungsträdgårdenen, a belváros szívén át vezetett. Itt igen aranyos, gyermek sport nap volt, 4 és 8 közötti gyermekek magas, távolugrottak, futottak stb. Kislányom is szívesen beszállt volna. Ami ezt igazán svéddé tette, az volt, hogy ugye minden ember egyenlő, a gyerekek is, Megkülönböztetés tehát kor szerint sem lehet, azaz a páros versenyeknél a 4 éves a 8 éves ellen futott, megfosztva őket a valódi verseny élményétől.
    De a svéd társadalom végnapjait éli életérzésem a buszon fogott el, elolvasva rajt egy reklám plakátot. A tolerancia fontos, tiszteletben kell tartani a másikat. Szerintem a gay pride eleve nem erről szól a világban, hanem a magamutogatásról, de még azt is  elfogadja az ember, ha toleráns. Ami azonban itt folyik, az már a világ vége: itt nem egy napról, hanem egy egész hétről van szó. A fesztivál gyermekek aktív részvételével zajlik, mondván, akik nem a rögzített konvencionális családban nőnek fel, hanem „más“ családban, azok a világra mennyivel nyitottak lesznek, nem rögeszmések, mennyire övék lesz a jövő. Gyermekprogramok egész sora várja a homoszexuális fesztivál gyermeklátogatóit, a pedofilsátrat (idén még) nem találjuk meg ezek közt. Van egy svéd énekesnő, Carola, aki évtizedek óta óriási népszerűségnek örvendett. Na, ő az említett folyamatokat negatív hangon merte megemlíteni, emiatt indexre került, szalonképtelen lett. A tolerancia csak addig tart, amíg az egyik véleményről van szó, a másik véleménye már nem tolerálandó. (Ez mondjuk igen sok kérdés esetében igaz Magyarországon is, de ennek okai már nagyon bonyolult kérdésekhez vezetnének).
    Végül hazaértünk, végre megvolt első közös repülésem a kislányommal, aki valóságos showmanként próbálta szórakoztatni a népeket, sikongatott, kezeit feltéve mondta, hogy "SZÁLL", a fél utat az ülés fölött hátrafelé nézve bohóckodva töltötte.  Ferihegyen megcsapott minket a HONI levegő leírhatatlan illata. Próbáljatok ki egyszer nem szívni belőle 2 és fél hónapig, és megtudjátok, miről beszélek. Szóval nagyon jó itthon.
 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr31578061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pálma 2008.07.21. 15:14:51

Jó hogy újra itthon! Remélem a 3 és fél hét alatt látlak Benneteket!

Jimbee 2008.07.21. 15:23:08

Neo!

Welcome to the real world! :-))

Szabo Ildiko · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.21. 17:18:48

Carolat tenyleg rendesen leirtak, regebben a csapbol is ö folyt, most egyetlenegy szamat nem hallani a radioban. Hogy hova vezet a sved nevelesi elv, az mi latjuk a psychiatrian.
Tisztelet a kivetelnek, de az a legkevesebb, hogy a terhelhetöseguk az kb.nulla. Ennyi erzelmileg ures, fiatalon kiegett embert en meg nem lattam. Teny, hogy mi psychiaterek föleg a beteg emberekkel talalkozunk, de ez otthon is igy volt, tehat azert van mod az összehasonlitasra. Meg jo, hogy uj szelek fujnak es sokan kongatjak mär a veszharangot.
süti beállítások módosítása